Túró készítése házilag
A rögös állományú tehéntúró nagyon kedvelt alapanyaga a magyar konyhának. Igazi hungarikum, mert ebben a formában sehol sem készítik a nagyvilágban.
Ha a friss, nyers tejet szobahőmérsékleten állni hagyjuk, 2-3 nap alatt megalszik, aludttej lesz belőle. Állás közben a tej felfölöződik, a tejzsír összegyűlik a tetején, vagyis kialakul a tej föle. Ezt a vastag tejzsír réteget amíg meg nem savanyodik tejszínnek nevezzük.
Mikor már a tejjel együtt megsavanyodott, tejfölként tudjuk elfogyasztani.
A megsavanyodott tej megalszik, aludttej lesz belőle. Az aludttej finom önmagában is, vagy felhasználható ételek ízesítésére, vagy kimelegíthetjük túrónak.
Készíthetünk aludttejet tejsavanyító baktériumokkal beoltott tejből is.
A mezofil kultúrával beoltott tejben gyorsabb a savanyodás, hamarabb alszik meg a tej. Finomabb aromák, kiszámítható minőség és hosszú eltarthatóság jellemző a beoltott tejből készült rögös túróra.