Raclette sajt receptje

Raclette sajt receptje

Raclette típusú sajt készítése házilag

A raclette sajt Svájcból indult útjára, és lett népszerű közösségi sütögetős sajt világszerte.
Nyers tehéntejből készítik az Alpok svájci, és francia oldalán egyaránt.
A raclette szó a francia „racler” szóból származik, ami annyit jelent, hogy „kaparni - kaparja”. 
Úgy tarják, hogy a helyi pásztorok az Alpokban esténként tábortüzet raktak és a sajtot a tűz mellé állították. Az olvadt-pirult sajtot pirítósra, vagy főtt burgonyára kaparták.
Ma is hasonlóan fogyasztjuk, mint annak idején a pásztorok. Különböző asztali sütőkön pirítjuk meg a sajt felszínét, majd sült zöldégekre, grill húsokra kaparva fogyasztjuk.
Fantasztikus társasági, családi gasztro-élmény!

Ez a sajt is a nagyobbak közé tartozik! Viszonylag hosszabban érdemes érlelni.

Nagyobb tömeg, nem szárad ki, könnyebb a kezelése, az érése, több íz tud kialakulni.

Szóval, hajrá! Légy bátor és használj legalább 20-30 liter tejet egy sajthoz.

Én most egy 3 kg-os gurigát fogok készíteni, 30 liter tejből.

 

HOZZÁVALÓK:

Gyere el hozzám haladó sajtkészítő tanfolyamra Biatorbágyra, ahol élőben megmutatom a Raclette sajt készítését. Jelentkezni itt tudsz!

A recept letöltéséhez ide kattints!⬇️

Vissza a blogba