Raclette típusú sajt készítése házilag
A raclette sajt Svájcból indult útjára, és lett népszerű közösségi sütögetős sajt világszerte.
Nyers tehéntejből készítik az Alpok svájci, és francia oldalán egyaránt.
A raclette szó a francia „racler” szóból származik, ami annyit jelent, hogy „kaparni - kaparja”.
Úgy tarják, hogy a helyi pásztorok az Alpokban esténként tábortüzet raktak és a sajtot a tűz mellé állították. Az olvadt-pirult sajtot pirítósra, vagy főtt burgonyára kaparták.
Ma is hasonlóan fogyasztjuk, mint annak idején a pásztorok. Különböző asztali sütőkön pirítjuk meg a sajt felszínét, majd sült zöldégekre, grill húsokra kaparva fogyasztjuk.
Fantasztikus társasági, családi gasztro-élmény!
Ez a sajt is a nagyobbak közé tartozik! Viszonylag hosszabban érdemes érlelni.
Nagyobb tömeg, nem szárad ki, könnyebb a kezelése, az érése, több íz tud kialakulni.
Szóval, hajrá! Légy bátor és használj legalább 20-30 liter tejet egy sajthoz.
Én most egy 3 kg-os gurigát fogok készíteni, 30 liter tejből.
HOZZÁVALÓK:
- 30 liter friss, nyers, teljes tej
- 3 kapszula raclette sajtkultúra
- 9 ml természetes tejoltó enzim 210 IMCU
- 3 kapszula lizozim enzim