Ízek és illatok kavalkádja: a Vacherin Mont d'Or típusú sajt (recept és videó a készítéséről)
Nagyon szeretjük ezt a sajtkülönlegességet, mert látványa, illata, íze magával ragadó. Megsütjük önmagában, vagy fehérborral öntözve, fondü-szerűen. Körbeüljük, tunkoljuk, kikanalazzuk, ráfolyatjuk a krumplira, és egyszerűen csak élvezzük az ízek és illatok tobzódását. Sokmindent hallottam már erről a sajtról, például, hogy hordozható sajtfazék. Ami még jobban tetszik, hogy ezt a nagyon különleges költeményt, a sajtok “Szent Gráljának” nevezik. Aki a Szent Grálhoz hozzájut, annak égi és földi boldogságban lesz része, tartották a középkori legendák. A faháncs körülöleli sajtot, mely az éréskor és a sütéskor is “sajtfazék” -ként szolgál. Szóval senki ne habozzon az elkészíteni, mert ezt a sajtot mindenhogyan csak szeretni lehet. Egyszerűen készül, kis mennyiségnek is érdemes nekiállni. Mindössze 21 nap érlelést igényel, ami igazán könnyen kivárható.
HOZZÁVALÓK:
- 10 liter nyers tehéntej
- 1 kapszula mont d'Or kultúra
- 3 ml természetes tejoltó / 10 L
- szalagok fából
- 1/2 kg-os lágysajt forma
- hosszabb pengéjű kés, vagy sajtkard
- Digitális maghőmérő - vízálló