Kékpenészes sajt receptje

Kékpenészes sajt receptje

Kékpenésszel érő félkemény sajt készítése házilag

Félkemény, magas zsírtartalmú, belső penésszel érő röghézagos, márványos erezettségű sajt.
A legismertebb kéksajt Roquefort grófságból származik dél-Franciaországból, de ma már hasonló népszerűségre tett szert az olasz gorgonzola, illetve az angol stilton. Hazánkban márványsajt néven készítenek kékpenésszel érő sajtot a tejüzemek.
Kialakulásában fontos szerepe van a Roquefort környéki barlangoknak és pincéknek, ahol a zöld nemespenész természetesen tenyészik.
Eredetileg csak zsíros juhtejből készítették, ma már bármelyik zsírdús tejből és ezek keverékéből is készül. (bivalytej, jersey tej előnyben!)

 

Hozzávalók 10 liter nyers tejjel számolva:

Rendelj meg minden hozzávalót és eszközt egy csomagban kedvezményesen ide kattintva!

Gyere el hozzám haladó sajtkészítő tanfolyamra Biatorbágyra, ahol élőben megmutatom a Kékpenészes sajt készítését. Jelentkezni itt tudsz!

A recept letöltéséhez ide kattints!⬇️

Vissza a blogba