Csodálatosan krémes, kékpenésszel átszőtt gorgonzola házilag
Gorgonzolát készíteni igazi kihívás! Összetett technológia, hosszadalmas érlelés vezet a világ egyik legérdekesebb sajt-költeményéhez. Ez a fajta már-már folyós, krémesen kenhető sajt ritka a kékpenészes sajtok világában, s az íze … az íze igazi mennyei csoda! A kéksajtok többségében a megfázatott sajtrögök között kialakuló üregekben, röghézagokban telepszik meg a penész. Hogyan talál a lágy gorgonzolában barlangocskát és éltető oxigént a nemespenész? Néhány rafinált technológiai lépés útján. A gorgonzola zsírdús, friss tehéntejből készül, pikáns csípős aromái elsősorban a zsírok bomlásából származnak.
Olaszország északi területén az 1200-as évektől készítettek hasonló sajtot a pásztorok. A készítés módjáról csak annyit lehet sejteni, hogy zsákokban altatták a tejet kékpenészes levegőjű barlangokban.
Ha sikeresen elkészült a sajt, ünnepeld meg, és bonts hozzá egy finom pezsgőt! A kéksajt íze és a pezsgő zamata igazi harmóniát varázsol, jól megérdemelt ajándékként.
A recept 30 liter tejre íródott, mert hosszú út vezet a sikerhez. Amilyen sokáig készült, olyan hamar eltűnik ... igazán büszke lehetsz majd rá!
HOZZÁVALÓK:
- 30 liter nyers tehéntej
- 2 kapszula kéksajt kultúra és 1 kapszula Brie sajtkultúra / 30 liter tejhez
- 15 ml természetes tejoltó / 30 liter tejhez
- 3 kg-os sajtforma
- hosszabb pengéjű kés, vagy sajtkard
- digitális maghőmérő - vízálló