Fehérpenészes, camembert típusú sajt házilag
Normandia– itt található Camembert nevű városka – már a XVIII. századtól kezdve híres volt a sajtjairól.
Marie Harel a helyi sajtmester tökéletesítette a sajtot, de mindaddig mégsem volt saját neve a sajtnak, amíg egy szép napon
Napóleon meg nem kóstolta a finom csemegét, és el nem nevezte „camembert” sajtnak.
Innen indult a világhír felé a lágysajtok királynője.
A camembert a lágysajtok egy különleges fajtája. Kívülről befelé érő sajt, mely 3-4 hét alatt érik tökéletessé.
Ha igazán beérik, hófehér bundás héjából lágyan omlik az aromás-illatos sajtfolyam.
Illata friss gombára emlékeztet.
Az alap sajttészta elkészítése hasonló a többi lágysajtokéhoz.
Érlelése közben magas páratartalmat, 13-14 °C körüli hőmérsékletet és friss oxigént (légcserét) igényel.
A penészképzés miatt ajánlott elkülönítve készíteni, érlelni!
HOZZÁVALÓK:
- 10 liter tej
- 1 kapszula Camembert sajt kultúra
- 2 ml természetes tejoltó (210 IMCU)
- 1-1.5 g kalcium-klorid
- jódozatlan só