Trappista sajt recept

Trappista sajt recept

A házi trappista egy kiváló sajt, nem keverendő össze a boltokban kapható "túrókenőccsel" :)

Trappista szerzetesek tökéletesítették receptjét a Port du Salut kolostorban, Franciaországban.
A féltve őrzött technológia titokban tudott maradni, nem került ki a Trappista- barátok kolostorainak falai közül.  
Az 1880-as években került Magyarországra egy az eredeti Trappistára (Port Salut-ra) hasonlító sajt készítésének módja a Banjaluka melletti „Mária csillaga” nevű kolostorból. Itt szintén Trappista szerzetesek készítették sajtjaikat hasonlóan magas színvonalon. Kedvelt és népszerű sajtok voltak az Oszták-Magyar monarchiában. 5×15 és 6×22 cm-es méretű korongokban készítették, „Fromage de la Trappe” néven. A sajt teljes felirata: "Formage de la trappe, renommé par sa qualité supérieure Banjaluka"
A hasonlóság nyilvánvaló, de a Magyar Trappista nem azonos a Trappista szerzetesek készítette Port Salut sajtokkal mert nem ismerhették meg a pontos készítési módot. Mindegyik trappistára jellemző, (kellene legyen!) hogy tésztája enyhén sárgás, kellemes ízű, szájban olvadó, szabályos erjedési lyukakkal.  Gondoltad volna, hogy az eredeti Trappistában borsószem nagyságú kerek erjedési lyukak vannak? Hogy egy 8x1 cm-es hasábot O betűvé lehet hajlítani? Sajnos ilyet hiába keresünk a boltok polcain. Készíts Te is házilag igazi, finom ízű, szépen lyukazott, érlelhető trappistát! A házi trapppista nagyon sokrétűen felhasználható! Gyönyörűen lehet reszelni, ropógosra sül a pizzán, és még rántott sajtnak is nagyon finom. Általában 40-50 liter tejből készítem, hogy legyen legalább 5 guriga sajtunk, amit folyamatosan használhatunk a konyhánkban. Ráadásul ez mindig szívesen fogadott egyedi ajándék. :)
Trappista a nagyvilágban: Elszászban: Formage de la Trappe(védett), Kanadában: Oka-sajt, Franciaországban: Port Salut, Port Du Salut (védett

HOZZÁVALÓK:

Rendelj meg minden hozzávalót és eszközt egy csomagban kedvezményesen ide kattintva!

Jelentkezz online tanfolyamunkra, melyben lépésről lépésre bemutatom, hogyan is készül a Trappista sajt, így biztosan sikerülni fog neked is!

A recept letöltéséhez ide kattints!⬇️

Vissza a blogba