Taleggio sajt recpet

Taleggio sajt recpet

Így készül a TALEGGIO sajt

Nagyon szeretem készíteni, mert benne van az olaszos temperamentum, a lendület, az életérzés. Igazán egyszerű, nem igényel bonyolult eljárásokat, drága eszközöket, és mikor érik…., kezeink simogatása alatt válik ízletes gyönyörűséggé.
Hazája az olaszországi Lombardia tartomány, azon belül is a Val-Taleggio völgye. 
Általában téglalap alakú, 18-22 cm átmérőjű, 5-8 cm magas, 1,7-2,2 kg tömegű. Puha, rózsaszínes, narancsos rúzsflórával és vékony fehérpenész kéreggel érik. Belül krémes, lágy, olvadó tészta, melynek íze és illata édeskés, gyümölcsös.
Érlelése a völgyben található mészkősziklákba vájt üregekben, barlangocskákban folyt, ma már jól szabályozott érlelő kamrákban történik.
Friss réteken legeltetett tehenek tejéből készül, az esti tej előérlelésével, majd a reggel fejt tej hozzákeverésével. A tejet nyersen dolgozzák fel, pasztörizálás nélkül.
A rúzskultúra mellé tettem bele fehérpenészt és geotrichumot is, ami a kéreg védelemét is szolgálja. Megóvja az idegen penészektől a sajtot, jó közeget teremt a rúzsflórának. Közben megadja nekem azt a játékosságot, hogy ha szeretném minden nap teljesen letörlöm a fejlődő fehérpenészt, ha szeretném vékonyan rajta hagyom, vagy hagyhatom teljesen kibontakozni. Akárhogy is, igazán kellemes lágy sörsajt, teasajt érik belőle!

Bármelyik érlelési módszer nagyon kellemes, szemet és lelket gyönyörködtető sajtot eredményez!

HOZZÁVALÓK:

Rendelj meg minden hozzávalót és eszközt egy csomagban kedvezményesen ide kattintva!

Vagy gyere el hozzám Caciotta, Taleggio sajtkészítő tanfolyamra Biatorbágyra, ahol élőben megmutatom a Taleggio sajt készítését. Jelentkezni itt tudsz!

A recept letöltéséhez ide kattints!⬇️

Vissza a blogba