A robiola egy krémes texturájú friss sajt, nagyon egyszerűen elkészíthető kezdő sajtkészítőként is.
Eredetileg a Langhe-hegységben készítik, Torino városától délre, Olaszországban.
A Robiola a latin „rubere” -ből származik (jelentése: piros), és arra a vöröses színre utal, amely a hosszabb érlelés során alakul ki a kéregén.
A "Robiola a Stracchino" neve ennek az olasz, lágy, fehér sajtcsaládnak, amely tehéntejből, kecsketejből vagy juhtejből vagy ebből a három keverékéből készülhet. (due-latte, tre-latte)
Eredetvédett fajtája: Robiola di Roccaverano DOP
Fogyasztható frissen, érlelhető fehérpenésszel, vagy akár pikánsabbra vöröspenésszel. Gusztusos kis sajtok készülhetnek, ha fűszerekbe forgatva tálalják.
Pasztőrözött vagy nyers tejből is készülhet.
Az alábbi recept szerint elkészíthető a spanyol VILLALON sajt is. Robiola, vagy villalon is gyönyörű lesz ebben a sajtformában.
Hozzávalók:
- 10 liter tej
- 1 kapszula krémsajt kultúra
- 0,3-0,5 ml természetes tejoltó enzim 210 IMCU
- 20-25 gr jódmentes só