Provolone sajt receptje

Provolone sajt receptje

Olasz érlelt sajtgömböc - a provolone sajt receptje

Szeretjük vékonyan szelve kenyéren, salátába vágva, vagy forró levesbe dobva, esetleg megsütve. Szinte mindegy, csak legyen itthon Provolone! A kis gömböc gyúrással készül, ettől olyan formás.
A Provolone olasz sajt, melyet tehéntejből készítenek. Provolonét a Pó völgyében, különösen Lombardiábanban és Venetoban készítenek. 
Mindkét tájegységről származó sajtok a Valpadana és Provolone del Monaco is megkapta a DOP eredetvédettséget az Európai Unióban.
Két érlelési állapotban hozzák forgalomba: A Provolone Dolce 2-3 hónapig érik, halvány sárga-fehér színű lesz a kérge és kissé édeskés ízű. Hosszabban, 4-5 hónapig érik a Provolone Piccante. Ettől pikánsabb, markánsabb lesz az íze.
A Provolone sajt különböző formában és méretben készül, mely többé-kevésbé ismertető jegye lehet a készítőjének. Jellemzően körte alakú, súlya 6-9 kg.

 

Hozzávalók:

A recept letöltéséhez ide kattints!⬇️

Vissza a blogba