A parmezán az észak olasz régió eredetvédett sajtja
A Parmesan név a Parmigiano-Reggiano franciás rövidülése. Az Emilia- Romagna területén húzódó lápot úgy 800 éve csapolták le. Ezen a területen készül ma a világ egyik legismertebb sajtja a Parmezán, és a hozzá szorosan kötődő Pármai sonka, valamint a modenai balzsamecet.
Hogy mi köze van a sajtnak a sonkához? A sajt gyártás mellékterméke a savó, fontos táplálék a Pármai malacok számára. Ezen nevelkednek, a savótól lesz finom sonkájuk.
A parmezán 18 hónaposan válik eladhatóvá. Persze az érlelés folytatásával még értékesebb sajtok készülnek.
A kész sajtokon megtalálható a kort igazoló pecsét: 18 hónap felett piros, 22 hónap felett ezüst, 30 hónap felett arany. Előfordulnak 3 évnél idősebb példányok is.
Jellegzetes ízét, a magas glutamát tartalomnak köszönheti. Hasonló mennyiségű glutamát csak a kék- zöld penésszel érő sajtokban és egy ázsiai ételízesítőben, - a miso-ban található. (a miso szójabab hosszú fermentációjával készül)
Ez a közkedvelt íz, és a jó szállíthatóság eltarthatóság tette a Parmezán sajtot a világ egyik legismertebb sajtjává.
HOZZÁVALÓK:
- parmezán sajtkultúra 5 kapszula (10 literenként 1 kapszula)
- lizozim enzim 5 kapszula (10 literenként 1 kapszula)
- természetes tejoltó 13,5 ml (10 literenként 2.7-3 ml)
- sok-sok türelem