Parenyica sajt készítése házilag, néhány óra alatt
A parenyica avagy szlovák szalagsajt
Technológiája szerint hevített-gyúrt sajt. Szálas szerkezetű, erőteljes ízű és jellegzetesen telt szagú, melyet régebben juhtejből, ma inkább tehéntejből készítenek. (tehéntejből kevésbé, juhtejből erősebben) Gomolya az alapanyaga, melyet érlelés után nyújtanak, majd feltekernek. A kész sajtokat aranysárgára füstölik. Hasonlóan készül még az Olaszországból származó mozzarella,
vagy a töltött burrata, provolone, scamorza, kaskavál... és még hosszasan sorolhatnám. Gyúrt sajtot szinte a világ minden pontján készítenek, kisebb-nagyobb különbségekkel.
Yobiotik gyúrtsajt kultúrával gyorsan savanyodik az alvadék, pár órán belül a gomolya nyújthatóvá savanyodik. Lerövidül a sajttészta több napos savanyodása néhány órára. A baktériumok erőteljes fehérjebontó képessége csodálatos ízek, puha és szaftos, szálakra szedhető állag forrása. Elkészítése egyszerű, gyors, nem igényel drága eszközöket, berendezéseket. A kezdő sajtkészítők erős bátorítást kapnak, bezsebelve a dícséreteket. :) Külön élményt nyújt frissen, füstölés nélkül fogyasztva, vagy felhasználva salátákhoz. Felfüstölve az "eredeti" parenyica ízeit élvezheted. A szalagok feltekerése előtt ízesítheted fűszerekkel, akár sonkával is.
Hozzávalók:
- 10 liter friss, zsírdús házitej
- 1 kapszulányi feloldott Yobiotik gyúrtsajt kultúra
- 3.1 ml természetes oltóenzim
- jódozatlan só
- digitális maghőmérő - vízálló