Óvári sajt receptje

Óvári sajt receptje

Így készül az óvári sajt házilag

Az első óvári sajtokat az 1900-as évek elején Ujhelyi Imre kísérletezte ki. Németországban sajátította el a közkedvelt tilsiti sajt készítését.
Ebből a tudásból kiindulva fejlesztette saját sajtjait.  A tilsiti sajt préselés nélkül, sárgára színezve készült, az óvári viszont préseléssel, színezék nélkül.
Hamar közkedvelté vált szerte az országban. Eleinte négyszögletes 3 kg-os sajt készült belőle, majd áttértek az 5 kg-os, korong alakú sajtra.
A mosonmegyei tejszövetkezetek egy idő után mosonmegyei csemegesajt-ként gyártották, amely sajt rúzsos kérgében tért el az óváritól. (Ilmici néven is ezt a sajtot hozták forgalomba)
A leírt technológiákat változtatták, egyes üzemek egyéni eljárásokkal készítették sajtjaikat.
Az óvári sajt jellegzetességét nem a külső mérete, alakja adta, hanem sajttésztájának íze, illata, zamata, állománya, lyukazottsága.
Sajt belseje, egyenletesen világos, szalmasárga színű. Íze és illata, kellemesen enyhén savanykás, jellegzetesen telt.
Érettebben íze és illata erőteljesebb. Állománya szájban olvadó, nem kemény, nem rágós.

 

Hozzávalók:

- 1 kapszula óvári sajtkultúra / 10 liter tej

lizozim enzim - 1-1,5 ml / 10 liter tej

természetes tejoltó 210 IMCU - 2,4 ml / 10 liter tej

digitális maghőmérő - vízálló
jómentes só

A recept letöltéséhez ide kattints!⬇️

Vissza a blogba