Tanuld meg a mozzarella és parenyica sajt készítését online itt
Mozzarella sajt készítése házilag YoBiotik kultúrával
A jó mozzarellához kiváló minőségű tej kell. Ha nincs saját magunk fejte tejünk, próbáljunk megbízható helyi termelőt találni.
Fontos, hogy a tej friss legyen. Ne legyen fölözött, gazdag, telt ízű legyen. A mozzarella működik sovány tejből is, de úgy száraz, kemény lesz.
Ha puha, szaftos sajtot szeretnél és nem eléggé zsíros a tej, akkor dúsíthatod hozzáadott tejszínnel is.
Ha nem hőkezelt a tej, ne aggódj! A sajt nyújtásakor a forró vízben mindenképpen hőkezelt lesz.
A Mozzarella di Bufala Campana sajt előállításához kizárólag teljes értékű, friss bivalytej használható fel.
Caprania térségben még a mai napig az eredeti recept alapján készítik a mozzarellát, amelynek a DOP megjelölése (Denominazione di origine protetta) garantálja a termék autentikus készítését.
Hozzávalók:
- 10 liter friss, zsíros házi tej
- 1 kapszulányi, feloldott Yobiotik gyúrtsajt kultúra
- 3.1 ml oltó természetes tejoltó enzim
- digitális maghőmérő - vízálló