Morbier sajt eredete:
A morbier sajtot Comte régióban készítik friss, nyers tehéntejből.
Hagyományosan a sajt közepe táján sötét réteg húzódik. Ez a réteg fontos ismertető jegye a sajtnak.
A fekete sáv eredete: kisebb gazdaságokban, ahol kevés tejet tudtak fejni egy egész sajt elkészítéséhez, ott az egy fejésből készült sajtkorongot faszén porral zárták le.
Majd a következő fejésből készült sajtot összepréselték az előző koronggal.
Manapság már a teljes sajtot egy lépésben készítik el. Az előpréselt meleg sajttésztát kettévágják, és növényi festék porral hintik be.
A Jura és Dubs sajtok részesülnek AOC eredetvédettsében, de más vidékeken is készítik.
A képen egy szép, kisméretű morbier látható, fehérpenészes és rúzsos kéreggel.
A fehér bunda alatt, enyhén vöröses-rúzsos. A camembert sajtokkal együtt érett 14°C-os szabályozott hűtőszekrényben.
A sajttészta olvadós, krémes, röglyukas, gyorsan elfogyó. :)
HOZZÁVALÓK:
- friss, nyers, teljes tej
- 10 liter tej / 1 kapszula feta-Raclette kultúra
- 10 liter tej / 2 ml természetes tejoltó enzim 210 IMCU
- 10 liter tej / 1 kapszula lizozim enzim
- 10 liter tej / 1-1,5 gr kalcium-klorid (pasztőrizálás esetén)
- digitális maghőmérő - vízálló