Morbier sajt receptje

Morbier sajt receptje

Morbier sajt eredete:  

A morbier sajtot Comte régióban készítik friss, nyers tehéntejből.
Hagyományosan a sajt közepe táján sötét réteg húzódik. Ez a réteg fontos ismertető jegye a sajtnak.
A fekete sáv eredete: kisebb gazdaságokban, ahol kevés tejet tudtak fejni egy egész sajt elkészítéséhez, ott az egy fejésből készült sajtkorongot faszén porral zárták le.
Majd a következő fejésből készült sajtot összepréselték az előző koronggal.
Manapság már a teljes sajtot egy lépésben készítik el. Az előpréselt meleg sajttésztát kettévágják, és növényi festék porral hintik be.
A Jura és Dubs sajtok részesülnek AOC eredetvédettsében, de más vidékeken is készítik.
A képen egy szép, kisméretű morbier látható, fehérpenészes és rúzsos kéreggel.
A fehér bunda alatt, enyhén vöröses-rúzsos. A camembert sajtokkal együtt érett 14°C-os szabályozott hűtőszekrényben.
A sajttészta olvadós, krémes, röglyukas, gyorsan elfogyó. :)

 

HOZZÁVALÓK:

A recept letöltéséhez ide kattints!⬇️

Vissza a blogba