A Halloumi sajt készítésének hagyománya Ciprus szigetéről ered. Eredetileg juh -és kecsketej keverékéből készült, ma már sok helyen készítik tehén tejéből is.
Sós lében tárolják, színe fehér, szerkezete réteges. Hagyományosan menta levelével fűszerezték, hittek benne, hogy ez tartósabbá is teszi a sajtot.
Magasabb olvadáspontja miatt jól grillezhető, kérge szépen karamellizálódik, megbarnul anélkül, hogy a sajt szétfolyna.
Cipruson a meleg hónapokban görögdinnyével fogyasztják. Illik még hozzá mindenféle saláta, zöldség, gyümölcs, érett sonka is.
A Halloumi félkör alakú, erősen sós, súlya kb. 220-270 g.
HOZZÁVALÓK:
- kapszula Yobiotik gyúrtsajt kultúra / 10 liter tej
- 2,5-2,7 ml természetes tejoltó / 10 liter tej
- citromsav
- kalcium-klorid
- jódmentes só
- digitális maghőmérő - vízálló
A recept letöltéséhez ide kattints!⬇️