A Gouda sajt világszerte ismert, nagyon közkedvelt sajtfajta. A XIII. században kezdték el a készítését Hollandiában, Gouda városában. Ma a világ sajtfogyasztásának 50-60%-t ez a fajta teszi ki.
A Gouda tipikusan pasztörizált tehéntejből készül, de vannak kézműves készítők, akik kecske vagy juhtejből is állítanak elő Gouda sajtot.
Ez egy félkemény sajt, melynek állaga sima textúrájú, íze korától függően lágyabb vagy pikánsabb ízvilágú.
Jelenleg hét különböző Gouda sajtot kategorizáltak kortól függően. Graskaas a fiatal Gouda, mely 2-4 hét érlelés után fogyasztható,
az Overjarig az öreg sajt, mely több hónapig érlelt. Íze zamatos, állaga kemény, színe sárga.
A viaszolt kéreg színe jelzi az ízbéli különbséget.
A piros a natúr Gouda, a zöld a gyógynövényes, a sárga köménnyel fűszerezett, és a fekete használják extra érlelt, 1 éves Goudára.
A sajt diós ízét fokozza a sajt kora.
HOZZÁVALÓK:
- 10 liter tej
- 1 kapszula Gouda, Trappista sajtkultúra
- 2.5 ml természetes tejoltó 210 IMCU
- 1 kapszula lizozim enzim
- 1.5 g kalcium-klorid
- jódmentes só
- digitális maghőmérő - vízálló