Gouda recept

Gouda sajt recept

A Gouda sajt világszerte ismert, nagyon közkedvelt sajtfajta. A XIII. században kezdték el a készítését Hollandiában, Gouda városában. Ma a világ sajtfogyasztásának 50-60%-t ez a fajta teszi ki.
A Gouda tipikusan pasztörizált tehéntejből készül, de vannak kézműves készítők, akik kecske vagy juhtejből is állítanak elő Gouda sajtot.
Ez egy félkemény sajt, melynek állaga sima textúrájú, íze korától függően lágyabb vagy pikánsabb ízvilágú.
Jelenleg hét különböző Gouda sajtot kategorizáltak kortól függően. Graskaas a fiatal Gouda, mely 2-4 hét érlelés után fogyasztható,
az Overjarig az öreg sajt, mely több hónapig érlelt. Íze zamatos, állaga kemény, színe sárga.
A viaszolt kéreg színe jelzi az ízbéli különbséget.
A piros a natúr Gouda, a zöld a gyógynövényes, a sárga köménnyel fűszerezett, és a fekete használják extra érlelt, 1 éves Goudára.
A sajt diós ízét fokozza a sajt kora.

HOZZÁVALÓK:
 

​Rendelj meg minden hozzávalót és eszközt egy csomagban kedvezményesen ide kattintva!

Kattints ide online tanfolyamunkhoz, melyben lépésről lépésre bemutatom, hogyan is készül a Gouda sajt, így biztosan sikerülni fog neked is!

Vagy gyere el hozzám Trappista, Gouda sajtkészítő tanfolyamra Biatorbágyra, ahol élőben megmutatom a Gouda sajt készítését. Jelentkezni itt tudsz!

A recept letöltéséhez ide kattints!⬇️

Vissza a blogba