Friss fűszeres gomolya készítése házilag
A gomolya vagy gömölye cipó, gömb alakú natúr sajt. Innen ered a neve is, ami a sajt gömbölyded formájára utal.
A gomolya sajtot pásztorok készítették és készítik az alföldön és az esztenákon az erdélyi havasokban. Készülhet juhtejből, tehéntejből és kevert tejekből is.
A pásztorok máig őrzik a hagyományokat, a sajt egyszerű készítését. A frissen fejt meleg tejet oltóenzimmel beoltják, az alvadékot felvágják, vagy összetörik.
Ezután az alvadékot sajtkendővel összefogják, a kendőt megtekerve savó nagyját kinyomkodják, majd a négy sarkát keresztbe összekötve, gerendára akasztva a maradék savót kicsepegtetik.
Az így elkészült sajt cipó alakú, 2-3 kg-os. Szellős helyen a pásztorkunyhó eresze alatti polcon vagy a tető alatt álló gomolyaszárítón 5-6 napig szikkasztják, érlelik.
A gomolya a legegyszerűbb sajt, de több mint gondolnád:
Bátran fűszerezheted kedvenc fűszereiddel, keverhetsz bele magvakat, aszalványokat, érlelheted, füstölheted, két hét után grillezheted.
A natúr gomolyát, néhány nap érlelés után gomolyatúrónak is ledarálhatod, és tovább érlelheted.
HOZZÁVALÓK:
- 10 liter friss, nyers tej
- 2,7 ml természetes tejoltó
- 1 kapszula mezofil starter kultúra (ajánlott)
- jód és adalékmentes só
- digitális maghőmérő - vízálló