Caciotta sajt receptje

Caciotta sajt receptje

Miféle sajt a caciotta?

Közkedvelt olasz házi sajtféleség. Készítése az 1960-as évektől vált igazán népszerűvé a közép-olasz régiókban. Bármely tejadó állat tejéből, és ezek keverékeiből is készítik, a tejet nyersen dolgozzák fel. Számtalan változata lehetséges a többé-kevésbé hasonló technológia ellenére, nem beszélve arról, hogy az érlelési idő 20 naptól akár 3-4 hónapig is terjedhet. A készítés módjából következik, hogy a caciotta egy lágyabb tésztájú, enyhén savanykás, vajas aromájú sajt, amely az érlelés során keményebb állagot, és pikánsabb ízeket is elérhet. A gomolyához hasonlóan fűszerezhető, bár ez a módszer kevésbé népszerű az eredeti készítők körében.
Nem igényel bonyolult eszközöket, komolyabb felkészültséget, mégis lenyűgöző sajt készülhet. Amikor egy olasz sajtmester megmutatta a készítését, azonnal magával ragadott ennek a tipikus olasz sajtnak a stílusa: laza, könnyed, minden forma szép, letisztult. Készítheted kisebb vagy nagyobb kosár mintás formában, vagy más sajtformában is. Íze kellemes, enyhén savanykás, korának megfelelően enyhébb vagy intenzívebb aromákkal, vajas ízekkel. Mindenkinek csak ajánlani tudom, hogy próbálja ki ezt a sajtfajtát. Akár kezdő, akár vérbeli profi sajtkészítő vagy, biztosan elégedett leszel munkád eredményével. :)

HOZZÁVALÓK:

 

​Rendelj meg minden hozzávalót és eszközt egy csomagban kedvezményesen ide kattintva!

Gyere el hozzám sajtkészítő tanfolyamra Biatorbágyra, ahol élőben megmutatom a Caciotta sajt készítését. Jelentkezni itt tudsz!

A recept letöltéséhez ide kattints!⬇️

Vissza a blogba